Lecture 16.05: Alexandra Mihailciuc

»Redesign Crafts. Lively Matter and Creative Traditions«
Der Vortrag findet in englischer Sprache statt
Foto: (c) Gyuri Ilinca

Warum sind Handwerk und Kulturerbe wichtig? Wie können sie sich mit zeitgenössischer Architektur, Innenarchitektur und Produktdesign verbinden? Wie können wir das Handwerk fördern? Was ist eine kreative Tradition?

Warum ist es wichtig, an Summer Schools teilzunehmen? Wie können wir ein geschädigtes historisches Baudenkmal nutzen? Wie kann es wieder in das Leben der Gemeinschaft integriert werden? Wie wird das Leben dort drüben selbst erhalten? Wie können wir das Problem der Nähe lösen? Welche sind die Richtlinien zum Schutz des Kulturerbes, die sich aus dieser Fallstudie ergeben und die anderweitig genutzt werden können? Was ist das Potenzial des Handwerks in der heutigen Welt? Das sind die Schlüsselfragen dieses Vortrags.

Alexandra Mihailciuc

Alexandra Mihailciuc is a travelling architect, vibrating between the village and the city, in order to bring to now crafts, techniques and forgotten histories. Coordinator of "We beat the iron at the manor!" Program, a suite of traditional handicraft workshops. In charge of the south part of Romania in national projects of protecting the heritage- The Map of Romanian Artisans. Based on her interest for safeguarding traditional craftsmanship, a preoccupation that is slowly dying in Romania, Alexandra has decided to write about the crafts in order to recover, change paradigm and inspire people. That’s how the books: Around the fire and The Art of Blacksmithing came out. Seeing that the afterlife of the restored architecture object is strictly related to community involvement, Alexandra has started a cultural newspaper for villagers in order to educate and make people appreciate their culture. Now she’s working on The Big Little World, a book to promote heritage for children and parents.

LUNCHTIME LECTURE #07

Do, 16. Mai, 12:30 Uhr