Lecture 17.01: Ebru Kurbak

Do, 17.01. 12:30 Uhr
Ebru Kurbak
»Fiberpunk and Other Other Worlds «

Künstlerin und Designerin Ebru Kurbak gibt in ihrem Vortrag »Fiberpunk and Other Other Worlds« Einblicke in materielle Kulturen anderer (fiktiven) Welten, die sowohl als kritische als auch künstlerische Strategien gesehen werden können.

In her In Other Worlds, Margaret Atwood tells us what wonder tales can do. They can give us hope by pointing out that our current undesirable conditions are not necessary: “if things can be imagined differently, they can be done differently.” They also can interrogate social structures by showing what things might be like if they were rearranged. Similarly to literary wonder tales (speculative fiction), revealing material evidences of other times (archaeology) and other geographies (ethnography) can evoke different ways of conceiving the world. In this lecture, Ebru will focus on such approaches in the arts, discuss inventing/exposing material cultures of other worlds as critical and artistic strategy, and review selected examples of her work within this context.

EBRU KURBAK

Ebru Kurbak is an artist and designer based in Vienna. In her work, she is driven by her interest in the hidden political nature of everyday spaces, technologies, and routines, and how the design of the ordinary is involved in shaping values, practices, and ideologies. Between May 2014-June 2018, she was the Project Leader of the arts-based research project “Stitching Worlds” at the University of Applied Arts in Vienna. She formerly lectured at the Departments of Visual Communication Design and Photography and Video at İstanbul Bilgi University and the Department of Space & Design Strategies at the University of Arts and Industrial Design in Linz. She carried out artistic residencies at La Gaité Lyrique in Paris, LABoral in Gijon, V2_ in Rotterdam, and Eyebeam in New York and exhibited at international platforms such as the Ars Electronica Festival, ZKM, Siggraph, Microwave Hong Kong, Piksel Festival, Istanbul Design Biennial, and Biennale Internationale Design Saint-Étienne. She is the recipient of the Erste Bank MoreValue Design Prize 2015.

Foto: (c) Ebru Kurbak

Website von Ebru Kurbak